Miód rzepakowy - najbardziej popularny i najbardziej uwielbiany miód
Charakterystyka miodu rzepakowy
Miód rzepakowy ma bardzo jasny kolor, charakteryzuje się tym, ze jest najjaśniejszym z miodów, jego kolor może po krystalizacji zmienić się nawet do białego. Bardzo szybko krystalizuję, nawe 3 dni po wywirowaniu, zmieniając swoją konsystencję ze stałej na kremową. Ma łagodny słodki smak, uważany jest za najsłodszy z pośród miodów, charakteryzuje się lekko kwiatowym aromatem, przypominającym zapach kwiatów rzepaku.
Właściwości zdrowotne miodu rzepakowego
Ciekawostki o miodzie rzepakowym
Miód rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych miodów w Europie. Rzepak jest rośliną o wielu zastosowaniach, oprócz miodu produkuje się również olej rzepakowy, biodiesel, a także mączkę białkową. Kwiaty rzepaku są szczególnie atrakcyjne ze względu na dużą ilość nektaru. W miodzie rzepakowym przeważa glukoza nad fruktozą, dlatego proces krystalizacji w miodzie jest taki szybki.
Pochodzenie Kaszubskie miodu rzepakowego
Na Kaszubach pszczelarstwo ma bardzo długą tradycję, którą przekazuje się z pokolenia na pokolenie. W wielu częściach Kaszub rzepak uprawiany jest w sposób zrównoważony z ograniczonym użyciem pestycydów, dzięki temu miód jest naturalny i ekologiczny. Kaszuby mają różnorodny klimat oraz gleby co wpływa na jakość miodu.
Podsumowanie miodu rzepakowego
Miód rzepakowy dzięki swojej łagodności jest uniwersalnym produktem, idealnie sprawdzi się do codziennego spożycia, jako dodatek w kuchni, lub w kosmetyce. Częszto dodawany jest do herbat, kawe i jako dodatek do ciast. Jest bardzo popularnym miodem w Polsce szczególnie w regionach, takich jak Kaszuby.
Miód rzepakowy to kwintesencja aromatu i smaku. Miód ten zarówno uwielbiany przez dzieci jak i przez dorosłych. Sprawdzcie nasz przepyszny miód rzepakowy, a na pewno zakochacie się w jego smaku.